News

Isolering i hængekøjen: Underquilt el. liggeunderlag? May 01 2019

Under quilt på hængekøje fra DD Hammocks

At hængekøjer er blevet et populært alternativ til telt og shelter kan næppe undre. De fleste oplever en stor forbedring i komforten, hvilket betyder bedre nattesøvn og dermed en langt mere positiv oplevelse af opholdet i naturen. En hængekøje er samtidig nem at håndtere. Ofte hurtigere og enklere at sætte op/tage ned end teltet. Og hvis du kan lide at nørde, er der uendelige muligheder for at eksperimentere med ophængningsystemer, komfort justering, isolering osv. 

Misforstå os ikke. Det er ikke kompliceret at overnatte i en hængekøje. Tværtimod. Hvis du bare vil have noget der virker og teknikken ikke interesserer dig, så er hængekøjen et super valg.  For dig der gerne vil mere, vil der imidlertid også være masser af mulighed for at udfolde din kreativitet. 

I dette indlæg vil vi gerne fokusere lidt på isolering.  På vore skandinaviske breddegrader er det nemlig stort set altid nødvendigt at tænke på isolering i hængekøjen. Det gælder uanset om det er sommer eller vinter. En god tommelfingerregel, er termometret bør vise 20 grader og over, hvis du skal undvære isolering. Der er ikke mange sommernætter, hvor det er tilfældet. 

Det skyldes to forhold, som påvirker temperaturen i hængekøjen:
  1. Uanset din sovepose's temperaturrating, er isoleringsevnen på liggefladen stort set lig nul. Det skyldes, at fibrene i soveposen mister deres isoleringsevne hvor kroppens vægt presser den sammen. 
  1. Hængekøjes underside afkøles til luftens temperatur. Når det er køligere uden for hængekøjen end indenfor, vil kunne mærke en temperaturforskel mod undersiden. Den temperaturforskel skal ikke være særlig stor, før du oplever det,  som blandt hængekøjefolk kendes som Cold Butt Syndrome. Jep, ganske enkelt kold røv. 

Hvis du lå direkte på jorden, ville du opleve mere eller mindre det samme problem. Som regel når du ligger på jorden, ligger du imidlertid på et liggeunderlag. Udover at sørge for at du ligger forholdsvis blødt, har liggeunderlaget også den funktion, at det isolere mod jorden. Jo koldere jorden er desto større isoleringsevne skal liggeunderlaget have. Når du ligger på jorden, er du derfor vant til at være isoleret. 

Liggeunderlag i hængekøjen?

Problemet løses på ikke ulig samme måde i hængekøjen. Et liggeunderlag i hængekøjenExped SynCellMat 5 er en fin løsning. Ofte kan et gammelt skumunderlag være tilstrækkeligt. Der er dog liggeunderlag, som er mere velegnede til hængekøje brug. Et eksempel er SynCellMat fra EXPED. Underlagets celleopbygning gør det komfortabelt at ligge på, når det anvendes som normalt liggeunderlag direkte på jorden. Samme celleopbygning, gør imidlertid også at liggeunderlaget kan tilpasse sig hængekøjens form, hvilket andre underlag ikke gør med samme naturlighed. Resultatet er bedre komfort. 

Isolering med underquilt

 

En anden løsning er et såkaldt underquilt. Kort fortalt er et underquilt en fiber- eller dunfyldt “dyne”, som hænges op under hængekøjen. 

Den ophænges så der opstår en lille luftlomme mellem “dynen” og hængekøjen. Denne luftlomme varmes hurtigt op af varmen fra dig, og danner et isolerende luftlag. En populær under quilt er DD Underblanket fra DD Hammocks. 

Lav dit eget underblanket

Uanset hvilken løsning der tiltaler dig, kan det betale sig at eksperimentere. Det er passer til andre, passer ikke nødvendigvis til dig. Prøv dig frem evt. med liggeunderlag du allerede har. Hvis du har en dobbeltlagshængekøje, kan problemet med liggeunderlag der rutcher til dels begrænses ved at skyde liggeunderlagt ind mellem lagene i hængekøjen. 

Er du fiks på fingerne, kan du selv fremstille et glimrende underblanket evt af en gammel sovepose. Der finders masser DIY guides på internettet, der kan hjælp dig på vej. Hvis du ikke gider bakse med hjemmesløjd, så koster et god under quilt fra lige under 500 kr. Måske en ide til julegave i år?