Kurv

Fri fragt fra 500 kr. │ Prismatch på alle varer │ Levering 1-2 hverdage

De mest gængse knob til friluftslivet - sådan gør du

Skrevet af Rasmus K. d.

Laver du også altid bare en knude, når du binder ting sammen eller hænger noget op i skoven? Så kan du gøre tingene meget nemmere for dig selv.

Ved at lære de her 4 knob, som vi nævner i denne artikel, så kan du faktisk klare dig, indenfor stort set alle opgaver du måtte komme ud for i skoven eller på lejrpladsen. Rigtig mange synes det er uoverskueligt og indviklet at lære de forskellige knob, men med lidt øvelse, bliver det så nemt at du aldrig vil gå tilbage til en simpel knude igen.

Du behøver ikke ret mange materialer, for at kunne blive bedre til at lave knob. Faktisk kræver det bare ca. 1 meters tov, gerne i en hvis tykkelse, så du kan se hvordan knobet bliver lavet og fungerer.

Tip! Når du sidder i sofaen om aftenen eller ligger i sengen, så hav dit tov med dig. Så kan du sidde og øve dig i knobene, så når du skal ud på tur og det virkelig gælder - så kan du dine knob i søvne! 

Til de knob hvor du skal bruge 2 ender, kan det også anbefales at anskaffe to farver reb, så du tydeligt kan se forskel og se hvordan knobet er sammensat.

Se vores video her om hvordan du laver de forskellige knob.

Forskel på knob og knuder?

Knob og knuder er to vidt forskellige ting og der er ikke noget der er forkert at bruge - det afhænger af, hvad formålet er.

Lidt firkantet kan man sige, at hvis du ikke vil have det du binder op igen, så skal du lave knuder. Skal det derimod kunne løsnes igen, nemt og ubesværligt, så skal du lave et knob.

Knuder bruges blandt andet indenfor lystfiskeri, hvor man ønsker at knuden skal holde krogen, selv når fisken hugger - så den ønsker man ikke skal kunne løsnes igen. Knob bruges i stor stil indenfor sejlads, spejder- og friluftslivet, hvor man ofte binder noget der skal løsnes igen.

Knobet er kendetegnet ved, at uanset hvor meget træk der ligges på tovværket, så bliver det ikke strammere. Hvorimod knuden, den strammes mere og mere, des større træk der er på den.

Pælestikket

Pælestikket er et must at kunne indenfor outdoor- og friluftslivet, generelt som knob vil jeg altid anbefale at man starter med pælestikket. Pælestikket har så mange anvendelsesformål, at det bruges indenfor næsten alle outdoor aktiviteter; Jagt, sejlads og friluftsliv.

Pælestikket består af fast øje, der er super nemt at lave og endnu nemmere at løsne igen når du er færdig med at bruge det.

Anvendelse af pælestikket

Du kan bruge pælestikket til næsten alle formål. Men når det kommer til hængekøjer, er det særlig godt til at montere f.eks. dit myggenet på DD Hammocks Frontline. Du laver løkken omkring træet og selvom du binder den med elastik, så er den nem at løsne igen. Når du først lærer at lave pælestikket, vil du aldrig mere lave en almindelig knude!

Pælestikket er også nemt at bruge til opsætning af tarp. Lav øjet på knobet i de fæstningspunkter der er på tarpen, og fastgør så tarpen med et slipstik eller et tømmerstik til f.eks. et træ. 

PÆLESTIK Pælestik trin for trin Pælestik


Slipstik

Slip- eller trækstikket, som det også kaldes, er uden sammenligning et uundværligt knob. Slipstikket holder uden problemer, men kan løsnes på 1 sekund, ved at trække i en tamp.

Slipstikket fungerer også rigtig godt, hvis du er på vinter- eller fjeldtur.
For selvom det er halvfrossen og du har store handsker på, er det nemt at gribe tampen og løsne stikket, modsat nogle af de andre knob.

Det fungerer rigtig godt til midlertidige ophængninger, da det er nemt at løsne igen.

Anvendelse af slipstik

Slipstikket kan med stor fordel anvendes til at hænge din hængekøje op. Jeg bruger altid slipstikket til min hængekøje, fordi jeg synes det er super nemt at bruge og løsne igen, når vi skal videre dagen efter.

Slipstik bruges også ofte til kano- og kajaksejlads, fordi man hurtigt kan lave knobet og nemt løsne det igen, når man skal videre. Derfor egner det sig godt til en midlertidig fortøjning, hvis man skal holde pause i kanoen eller kajakken.

Slipstik Slipstik sådan gør du Slipstrik trin for trin


Tømmerstik

Tømmerstikket er et super simpelt knob der er nemt at bruge og bruges ofte når der er konstant træk i tovet. Tømmerstikket bruges ofte også som start på besnøringer, herunder kryds-besnøring. Derfor er det et vigtigt knob at kunne.

Anvendelse af tømmerstikket

Bruges til at holde noget der skulle kunne klare et konstant træk. Anvendes også som start ved besnøringer. Tømmerstikket kan også sagtens bruges til at holde en hængekøje eller en gearsling. Tømmerstikket fungerer bedst hvis der er træk på og egner sig derfor ikke særlig godt eksempelvis tarp opsætning.

Med tømmerstikket får du en åben løkke, så du kan stramme dit øje til, omkring et eller flere elementer. F.eks. flere træstammer, rundt om et træ til en hængekøje osv.

Tømmerstik Tømmerstik trin for trin Tømmerstik sådan gør du


Råbåndsknob

Måske er du kommet afsted med 2 stykker reb der ikke er lange nok. Det har vi vidst alle sammen prøvet. Her er råbåndsknobet godt at kunne!

Råbåndsknobet er rigtig godt til at samle to stykker reb nemt og hurtigt. For at knobet holder optimalt må rebet ikke være for stiv og enderne skal være nogenlunde lige tykke. 

Man skal have tungen lige i munden, når man laver et råbåndsknob, for det kan hurtigt blive til en kællingeknude, istedet for et knob! Hvis du har bundet knobet korrekt, så kan du ligesom skubbe enderne løs af hinanden - det kan du ikke hvis du har bundet en knude.

Anvendelse af råbåndsknob

Råbåndsknobet bruges til at samle to ender reb af samme tykkelse. F.eks. hvis du vil forlænge et stykke reb. Hvis dine reb ender ikke er lige tykke, bør du overveje et andet knob, f.eks. flagknobet.

Råbåndsknob Råbåndsknob sådan gør du Råbåndsknob trin for trin