DD Travel eller DD Frontline? October 06 2017

Et spørgsmål vi ofte bliver stillet af kommende hængekøjeejere, der har kig på DD’s populære hængekøjer, er om de skal vælge DD Frontline eller DD Travel modellen.  Svaret er ganske enkelt, at det afhænger af dit behov.

Forskellen på de to hængekøjer skal findes i materialet, de er fremstillet af. Selve konstruktionen er nøjagtig den samme. De er altså lige store, har begge dobbelt lag med velco, myggenet med lynlås i begge sider, samme ophængning, fylder lige meget (lidt) i oppakningen osv.

Imidlertid forholder det sig således, at DD Travel modellen er fremstillet i materiale, der er vandtæt, hvorimod DD Frontline i materiale der er åndbart. Mange tænker så helt naturligt, (sikkert med sommerens våde vejr i hukommelsen), at så må Travel modellen være at foretrække i det danske klima.

Sådan forholder det sig imidlertid ikke nødvendigvis.

Langt de fleste hængekøjer du finder på markedet, er lavet i åndbart materiale. Det skyldes simpelthen, at når hængekøjen bliver vandtæt, så gælder det begge veje. Det er ikke bare fugten udefra, der ikke kan komme ind. Det er også fugtig luft indefra, der ikke kan slippe ud. Når varm og fugtig luft fra din krop og dine ånde har svært ved at komme væk, så kan der dannes kondens når den varme og fugtige luft møder det køligere hængekøjestof. Det er imidlertid ikke bare fugten fra dig selv, der kan skabe kodens, det kan også komme fra den fugt, der allerede er i luften.

Hvis man køber en vandtæt hængekøje, med det formål at undgå at blive våd, så risikerer man altså det modsatte. Kodens i hængekøjen er ikke altid hyggeligt, selv om man først opdager det om morgenen, når man vågner op til en fugtig sovepose.

Hvorfor så overhovedet have en vandtæt hængekøje?

Jo, DD har lavet en vandtæt model, fordi den så også kan bruges som en slags bivi direkte på jorden. Dvs. at en vandtæt hængekøje giver lidt flere anvendelsesmuligheder. Hvis du skal vandre i et område, hvor ikke er så mange ophængningsmuligheder, eksempelvis på fjeldet hvor man nogle dage kan være over trægrænsen og andre dage under, så kan den vandtætte løsning evt. spare dig for at have et ekstra telt med. Med en vandtæt DD Travel sat op som bivi på jorden, er du isoleret mod fugt fra jorden, og samtidig beskyttet mod myg under myggenettet.

Med hvad så med kondensen?

Der er mange faktorer der afgør, hvor meget kondens du oplever i en DD Travel. Vejret spiller naturligvis en stor rolle, temperaturen, luftens eget fugtindhold, vindforhold osv. har alle indflydelse på kondensdannelsen inde i hængekøjen. Det behøver ikke være et stort problem, men når det sker, er det et irritationsmoment, man oftest gerne ville være foruden. Der er flere ting, man kan gøre for at reducere risikoen for kondens. Hvad der virker, kan være noget individuelt, så det kan være et spørgsmål om at eksperimentere. En vigtig deltalje, vi har observeret, er at der ofte er en sammenhæng mellem typen af isolering, der anvendes og graden af kondens. Eksempelvis viser erfaringerne, at når der anvendes et skumliggeunderlag som isolering, øger det risikoen for kondens. Anvender man derimod en underquilt / underblanket, er der mange der rapporterer, at de stort set aldrig oplever kodens i nævneværdig grad. Det skyldes, at når din underquilt er sat rigtigt op, vil luften på den udvendige side af hængekøje opnå stort set samme temperatur som luften på indersiden. Dermed er der ingen kuldebro, som fugten kan kondensere imod. Andre faktorer kan være om opsætningen af din tarp tillader tilstrækkelig god ventilation.

Så hvad skal man vælge?

Med udgangspunkt i ovenstående, vil vores anbefaling oftest lyde, at medmindre du har planer om også at skulle anvende hængekøjen direkte på jorden som bivi, så vil du i længden blive gladest for en Frontline.

Om du bliver våd i regnvejr i en hængekøje, der ikke er vandtæt, har ikke noget med hængekøjens eget materiale at gøre. Her er det afgørende, at du anvender en vandtæt tarp over hængekøjen, og at den sættes rigtigt op, så du hænger i læ for både vind og regn. En åndbar hængekøje i kombination med en vandtæt tarp, vil være den bedste løsning for de fleste.

Hvis du derimod, gerne vil have muligheden for også at bruge den som bivi, så bør du overvej DD Travel hængekøjen. Du skal blot være opmærksom på problematikken med kondens. 

Du kan i øvrigt finde masser af information på nettet fra andre brugere om deres oplevelse med kondes i Travel, og hvordan det kan minimeres.  

Har du spørgsmål til valg af hængekøje, så giv os et ring på 31404241. Vi er altid klar med et godt råd.

Se DD Frontline Hammock her .

Se DD Travel Hammock her.